Logo VoedingGezond

VoedingGezond

Een Gezonde Geest in een Gezond Lichaam

meten is weten

 

visolie werkt niet

Er zijn duizenden onderzoeken gedaan naar de werking van omega-3 waarbij de positieve invloed van omega-3 bewezen is. De uitkomsten van deze onderzoeken kloppen maar toch slaan we hier de plank volledig mis!

Vanuit de natuur vinden we nooit omega-3-vetzuren zonder bescherming (florotannines) en vaak wordt in supplementen een bescherming toegevoegd in de vorm van vitamine E. De bescherming met vitamine E als antioxidant kan perfect werken in bijvoorbeeld een visoliecapsule maar voordat de vetzuren verwerkt zijn in het celmembraan zullen deze vetzuren in de praktijk dan meestal toch oxideren met als gevolg dat de omega-3 niet de optimale werking heeft. Dr. Paul Clayton (www.drpaulclayton.eu) heeft daar een artikel over gepubliceerd.*

 

Hoe moet het dan wel?
De missing link is het gebruik van de combinatie lipofiele polyfenolen en omega-3. Deze combinatie zorgt ervoor dat de omega-3 niet oxideert en zo optimaal opgenomen wordt op celniveau door het lichaam. Er bestaat een kant-en-klare oplossing waarbij omega-3 (uit vis of vegan uit algen) gecombineerd wordt met lipofiele polyfenolen vanuit een extra vierge olijfolie aangevuld met vitamine D3.

 

Zit u wellicht ook nog in de gevarenzone of wilt u weten of uw cliënten in de gevarenzone zitten? Meten is weten!
Er zijn wereldwijd ruim 500 miljoen gebruikers van omega-3 vanuit visolie/krillolie/algenolie. Er is een anonieme dried blood spot test beschikbaar die geanalyseerd wordt in het onafhankelijke lab Vitas. Op basis van inmiddels ruim 535.000 bloedtesten, uitgevoerd door Vitas uit Oslo, is gebleken dat ruim 97% van deze gebruikers NIET de gewenste resultaten behaalt.

 

Ter vervanging van de beursaanbieding:
Actie: laaggradige ontstekingen

Koop tot 1 januari 2021 het actiepakket inclusief test, product en persoonlijk (online) advies van €196,- voor €59,- en krijg inzicht of hetgeen u eet bijdraagt aan de basis van een goede gezondheid!

 

Meer informatie?
Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

* https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0141076815599673

 

CHRONISCHE ONTSTEKINGEN OORZAAK VAN VELE ZIEKTEN.

 

" Chronische ontsteking is een langzame, geruisloze verstoring die er altijd is en je lichaam van binnenuit ondermijnt. Je voelt het niet. Je kunt er niet op worden getest. Toch is chronische ontsteking nu een actueel medisch thema geworden. Het is de onderliggende oorzaak voor heel veel ziekten."

Women’s health, december 2012

"Ontstekingen zijn de achterliggende oorzaak van vrijwel alle chronische ziekten. O.a. reumatoïde artritis, ziekte van Crohn, diabetes, depressies en hart- en vaatziekten, waar heel veel mensen aan lijden."

Uit: Scientific American 2009

 

Die ontdekking heeft geleid tot een nieuwe overkoepelende theorie voor het ontstaan van ziekten, een theorie die geen schadelijke medicijnen voorschrijft en in plaats daarvan kijkt naar het voedsel dat we eten.

Deze nieuwe overkoepelende verklaring voor het ontstaan van de meeste ziekten kent vijf basiselementen, waarvan het merendeel intussen algemeen aanvaard is.

 • 1. Levensstijl en voedingsfactoren zijn van zeer grote invloed op het ontstaan van “welvaartsziekten”.
 • 2. De meeste welvaartsziekten hebben een gemene deler, namelijk chronische (laaggradige) ontsteking, een proces dat in ieder orgaan gezond weefsel beschadigd en vernietigd.
 • 3. Drie van de belangrijkste ontstekingsremmende stoffen in onze voeding zijn;
  • Omega 3 vetzuren (voornamelijk in vette vis)
  • Polyfenolen (waardevolle voedingsstoffen uit groente, fruit, noten en specerijen)
  • 1,3/1,6 bètaglucanen (gistsoorten en paddenstoelen).
 • 4. Onderzoek heeft aangetoond dat onze consumptie van omega-3 vetzuren en Polyfenolen met 90% is gedaald en dat ook de hoeveelheid 1,3/1,6 bètaglucanen in onze voeding sterk gedaald is.
 • 5. Wanneer ontstekingsremmende Omega 3 vetzuren, polyfenolen en 1,3/1,6 bètaglucanen aan het voedingspatroon worden toegevoegd en ontstekingsbevorderende voeding vermeden wordt, daalt het sterftecijfer voor dergelijke ziekten bij mensen en dieren met tot wel 90%.

 

 

Belangrijke basisfactor in de oorzaak van het ontstaan van chronische ontstekingen:

 

De verhouding tussen omega 6- en omega 3-vetzuren is uit balans.

 

Omega 3 en omega 6- vetzuren zijn essentiële voedingsstoffen. Het lichaam heeft deze vetten nodig voor vele functies, van het bouwen van gezonde cellen tot het gezond houden van het hart en de hersenen. Wij kunnen deze vetzuren echter niet zelf aanmaken en moeten deze dus via onze voeding binnenkrijgen.

Omega 6 vetzuren produceren stoffen die over het algemeen ontstekingsbevorderend zijn, terwijl omega 3-vetzuren worden omgezet in stoffen die juist een brede ontstekingsremmende werking hebben.

De verhouding tussen omega 6 en omega 3-vetzuren in onze voeding is dus cruciaal om te kunnen bepalen of ons lichaam een ontstekingsremmend of -bevorderend klimaat heeft. Ons lichaam is geprogrammeerd om een omega 6:3-verhouding te hebben van 1:1. Echter wordt als gezonde waarde 3:1 nog geaccepteerd.

In Europa is de omega 6:3-verhouding gestegen van 1:1 tot 15:1 en in de VS is deze gestegen tot gemiddeld 25:1. Dit is de verklaring voor de zeer ongunstige ontwikkeling in de sterke toename van chronische aandoeningen.

Bron: Laat voeding je geneesmiddel zijn – Dr. Paul Clayton

 

droog bloed test vetzurenprofiel

 

 

Hoe zijn deze waardes betrouwbaar te meten? vitas

VITAS - ANALYTISCHE DIENSTEN - Droog bloed test (DBS)

VITAS is een GMP-gecertificeerd laboratorium in Oslo voor chemische analyse, met 20 jaar ervaring in het leveren van een hoogwaardige, op maat gemaakte chromatografische analytische service op basis van geavanceerde kennis en technologie.

 

 

Over Dried Blood Spot-technologie

Monsters van gedroogde bloedvlekken (DBS) worden al meer dan 50 jaar gebruikt om pasgeboren baby's te screenen op aangeboren metabole ziekten. Bij een droog bloed test worden bloeddruppeltjes van een vingerprik op een speciaal filterpapier geplaatst en aan de lucht gedroogd. Vervolgens wordt het in een speciale verpakking opgestuurd naar het laboratorium VITAS in Noorwegen

Voordelen van DBS-bemonstering zijn minimale volumevereisten , gemakkelijke monsterafname met vinger of hiel met minimaal vereiste training, transportgemak en monsterstabiliteit. Eenmaal gedroogd, is het monster maanden tot jaren stabiel bij omgevingstemperatuur of onder koeling (De Jesus, 2009; McDade, 2007).

Compatibiliteit testen

Veel studies tonen aan dat DBS-bemonstering compatibel is met de meeste tests die met verse bloedmonsters zijn uitgevoerd. Deze superieure eigenschappen hebben van DBS een gebruikelijke bemonsteringsmethode gemaakt.

Een voedingspatroon wordt weerspiegeld in het vetzuurprofiel van het bloed. De droog bloedtest evalueert het gehalte aan vetzuren in bloedmonsters verkregen uit een vingertop. De test meet 11 vetzuren, die samen bijdragen tot ongeveer 98% van de vetzuren in het bloed. De vetzuren bevatten verzadigde, enkelvoudig onverzadigde (omega-9) en meervoudig onverzadigde (omega-6 en omega-3) vetzuren.

Een persoonlijke vetzuurprofiel wordt gepresenteerd in de droog bloed test en vormt de basis voor aanbevelingen over hoe een dieet aangepast kan worden.

Wat wordt er onder andere gemeten in het laboratorium onderzoek:

 • of hetgeen u eet en uw lifestyle bijdragen aan de basis van een goede gezondheid
 • hoeveel ontstekingsbevorderende vetzuren aanwezig zijn
 • wat de verhouding is tussen omega-6 en omega-3
 • of u last heeft van chronische laaggradige ontstekingen
 • of uw cellen soepel en doorlaatbaar zijn (de basis van een goede gezondheid is een goede opname van voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen)
 • de mate van stressbestendigheid en gevoel van welbehagen en meer

 

 

 

vetzuurprofiel voedingsindicatoren

 

Vanuit de ontdekking dat ontstekingen de oorzaak zijn van het ontstaan van chronische aandoeningen en verklaring ervan met daarnaast het gebruik van de bloedtest om factoren voor deze ontstekingen aan te tonen is het dringende advies om naast meer groente, fruit en vette vis (geen kweekvis), minder gefrituurd en gegrild voedsel, matig met suiker, zout en alcohol en niet roken gebruik te maken van 3 ontstekingsremmende basissupplementen te slikken.

Eén supplement dat bestaat uit een combinatie van Omega-3 visolie en polyfenolen en een tweede supplement dat 1,3/1,6 bètaglucanen bevat. Daarnaast evt. het gebruik van prebiotica. Prebiotica helpen de populatie bacteriën in de darmen te normaliseren omdat ze ontstekingen in het maagdarmstelsel afremmen en ook ontstekingsremmend werken op de rest van het lichaam. Je kunt prebiotica zien als voeding voor de goede darmbacteriën zodat er een gezond microbioom ontstaat.

Heeft u naar aanleiding van deze tekst vragen over de test, wilt u een test laten doen of advies krijgen over uw voedingspatroon en suppletie neem dan contact op.