Logo VoedingGezond

VoedingGezond

Een Gezonde Geest in een Gezond Lichaam

afbeelding tafel met voeding

 

Het belang van (gezonde) voeding:

Voeding is de brandstof die ons lichaam in beweging houdt en samen met water en zuurstof in leven houdt. Voeding levert de energie waardoor we kunnen groeien en onze organen kunnen functioneren. Deze energie ontstaat door de verbranding van koolhydraten, eiwitten en vetten. Daarnaast heeft het lichaam vitaminen, mineralen, spoorelementen, water, zuurstof en beweging nodig om alle lichaamsonderdelen aan de gang te houden.

Voeding is dus de basis van ons bestaan en van onze gezondheid. Met goede voeding is veel gezondheidswinst te boeken en zijn veel problemen te voorkomen. Momenteel wordt er te weinig gebruik gemaakt van de belangrijke bijdrage die goede voeding levert aan een gezond leven.

Een slecht eetpatroon kan gezondheidsproblemen veroorzaken als:

 
  • Obesitas
  • Diabetes
  • Slechte weerstand
  • Vermoeidheid
  • Hart- en vaatziekten
  • Verschillende vormen van kanker
  • Aandoeningen van het bewegingsapparaat
  • Problemen van psychische aard
 

Het belang van een gezond ontbijt:

Het ontbijt is niet zomaar verzonnen. Het is de eerste maaltijd vlak nadat u opstaat. U heeft dan weer voedsel nodig om te kunnen functioneren en presteren. Uw lichaam heeft het immers de hele nacht zonder moeten doen en heeft de voedingsstoffen van de vorige dag verbruikt voor herstel. Uit onderzoek blijkt dat u uzelf letterlijk te kort doet als u het ontbijt overslaat. En dat tekort kunt u ook de rest van de dag niet meer inhalen.

Een goed ontbijt is dus belangrijk in een gezond eetpatroon. Het zet de spijsvertering en uw darmen aan het werk en stimuleert de stoelgang. Daarnaast levert een ontbijt u de broodnodige energie voor voldoende concentratie op het werk of op school. Bovendien is ontbijten belangrijk voor het behouden voor een gezond gewicht. Wanneer u 's ochtends niet ontbijt, zal uw lichaam de verbranding naar beneden bijstellen. Immers er komt geen voeding binnen en het lichaam reageert daarop door in de spaarstand te gaan. Daardoor verbrandt u minder kcal en zal u vet gaan opslaan. Dit is het zelfbeschermingsmechanisme van ons lichaam. Daarnaast is er een grote kans dat wanneer u niet ontbijt, u later op de ochtend gaat snoepen of snacken. Denk ook maar eens aan een auto; zonder brandstof en zonder de juiste brandstof rijdt de auto niet!

"Onthaasten" staat mogelijk ook op uw lijstje van veelgehoorde modewoorden. Meer tijd vrijmaken voor uzelf, vooral 's ochtends. Waarom 's ochtends? Om rustig te kunnen ontbijten. In ons praktijkboek geven we u nog 10 goede redenen om voortaan elke dag te ontbijten. Deze ontvangt u wanneer u besluit samen met ons aan uw gezonde toekomst te werken.